Pasar al contenido principal

El millor Oli d’Oliva Verge Extra Ecològic de la Comunitat Valenciana d'enguany es fa a Ontinyent

L’empresa Explotació, Servicis i Projectes L’Escalera S.L., situada en el municipi d’Ontinyent a la comarca de la Vall d’Albaida, ha aconseguit el primer premi al millor Oli d’Oliva Verge Extra Ecològic de la Comunitat Valenciana en la IV edició dels premis organitzats per l’Escola Superior de l’Oli d’Oliva (ESAO) i el Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV)

Es tracta del AOVE ecològic La Escalera, un cupatge de les varietats arbequina, grossal autòctona i changlot real, el resultat de la qual és un oli amb aromes a fruita i herba recentment tallada.

La Escalera és un oli suau en boca amb notes de fruita, poma verda, tomaca i tomaquera, figuera i ametles amb al final un toc d’amarg i picant.

Fins al 2021, ESAO mai havia col·laborat amb cap entitat certificadora per a organitzar els seus guardons i posar en marxa una categoria especial com la de la categoria de millors olis ecològics certificats pel CAECV.

Recuperació d’un projecte

Parlar de La Escalera és fer referència a un projecte de manteniment del patrimoni, amb vincles emocionals i familiars a la comarca valenciana de la Vall d’Albaida, en un entorn amb un paisatge natural amb espècies i plantes aromàtiques autòctones.

L’empresa guanyadora del primer premi treballa a obtindre un sòl fèrtil a través del creixement d’herbes espontànies i mètodes d’agricultura ecològica, amb l’objectiu de tindre un ecosistema natural on els cultius cresquen de manera sana.

Segon premi per a un oli de les muntanyes d'Alacant

565 MSNM, de l’empresa Diego Barquero Pérez, situada a les muntanyes d’Alacant, s’ha emportat la medalla de plata en esta quarta edició dels Premis ESAO en la categoria d’olis ecològics certificats pel CAECV.  

Estem parlant d’un cupatge de les varietats plantades en la finca, en proporció segons la collita de cada varietat, que va canviant a mesura que les noves plantacions van creixent.

La nota de tast del segon premi és un oli ecològic verd fulla, herba recentment tallada, pell de plàtan, hortícoles, tomaca madura, ametla madura, fruita seca i escorça. La sensació en boca és intensa, fluida i ametlada harmònica.

Este oli es cultiva en La Finca Caraita, dins dels termes municipals de Benillup i Millena a la Comarca El Comtat, entre la Serra d’Almudaina i el Barranc de Caraita.

L’altitud de 565 metres sobre el nivell de la mar es concilia amb la proximitat a la mar Mediterrània, factor que crea unes característiques úniques per al cultiu de les olives amb les quals s’obté este líquid.

La província de Castelló aconseguix la medalla de bronze

El municipi de Càlig, situat a la comarca del Baix Maestrat de Castelló de la Plana,  ha aconseguit la medalla de bronze. Es tracta del Pobill Ecològic, produït per Pobill Ecològics, un oli de la varietat arbequina procedent de les finques “El Poubonet i Bovalar” de Càlig d’oliveres plantades fa huit anys.

Les característiques del AOVE guanyador radiquen en el seu procés d’extracció de les olives en fred (temperatura inferior a 27 °C), clau en la qualitat d’un verge extra des del punt de vista gastronòmic i organolèptic, ja que es conserven més aromes, sabors, textures i colors. Es tracta d’un oli jove, afruitat, amb gust de plàtan i tomaquera.

Este oli té un perfil d’afruitat verd mitjà. L’entrada en boca dona sensació amarga i final picant i astringent que li conferix sensació robusta. Algunes aromes secundàries acompanyen l’afruitat, amb predomini de connotacions de fulles d’olivera. Esta bona intensitat de l’afruitat i complexitat són característiques d’un oli ben elaborat.

Per al president del CAECV, Vicente Faro, “un any més, les tres províncies de la Comunitat Valenciana han obtingut els tres premis en esta IV edició dels ESAO Awards, factor que demostra el potencial en la producció d’oli ecològic en el nostre territori”.

En els últims 5 anys, la superfície dedicada al cultiu d’olivar per a oli ecològic en la Comunitat Valenciana s’ha incrementat un 67,2%, en passar de 4.976 hectàrees en 2019, a les 8.324 hectàrees certificades en ecològic al tancament de l’any 2023.

Per part seua, la directora tècnica de ESAO i responsable dels ESAO Awards, Susana Romera, ha volgut destacar que ha sigut una edició especialment complexa, pel fet que la qualitat ha sigut molt alta. “Els AOVEs presentats esta campanya han sigut complexos i amb descriptors ben marcats i intensos”, apunta Romera. “La Comunitat Valenciana destaca per la seua variabilitat de varietats i cada vegada amb majors puntuacions. Una competició, la d’esta campanya 2023/24, marcada per l’alta qualitat dels participants. Gràcies a tot el sector per l’aposta cap a la qualitat dels Olis d’Oliva Verges Extra”, continua.

Finalistes de la IV edició dels premis ESAO al millor AOVE ecològic

Els finalistes al millor AOVE ecològic de la Comunitat Valenciana han sigut també:

  • Ecotravadell (Lote ECN 24) Millena, Alacant.
  • Finca Varona La Vella. Sant Mateu, Castelló de la Plana.
  • Oli-Oli Arroniz. Requena, València.
  • Ecotravadell (Lote ECO 24) Millena, Alacant.