Pasar al contenido principal

Carlos Mazón aposta per “la solidaritat, el diàleg, i la trobada” per a abordar “un projecte d’Estat” com és l’aigua

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha apostat per “la solidaritat, el diàleg, i la trobada” per a abordar “un projecte d’Estat” com és l’aigua. El cap del Consell ha apel·lat a l’enteniment per a arribar a “propostes i solucions tècniques” perquè “l’aigua i el seu repartiment just i sostenible cohesionen el territori, porten progrés i aporten riquesa per a les persones”.

El president s’ha expressat en estos termes durant el primer Fòrum de l’Aigua de la Comunitat Valenciana organitzat per Prensa Ibérica. Un acte al qual també han assistit la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas; l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala i l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Begoña Carrasco.

Així mateix, Carlos Mazón ha assenyalat que “la política hídrica ha de tornar a la visió d’estat que mai degué abandonar-se” i ha apostat per la gestió rigorosa i eficient “d’un recurs que no és de ningú”.

Mazón ha subratllat que el debat i la decisió sobre què fem amb l’aigua ha de formar part del futur del nostre progrés i territori. Per al cap del Consell, “cal buscar la suma” perquè “el que és de tots no pot distribuir-se, cuidar-se i gestionar-se sobre la base de criteris d’uns pocs”.

En esta línia, ha fet referència al discurs sobre l’aigua pronunciat per Indalecio Prieto, ministre del Pla Nacional d’Obres Hidràuliques de la Segona República, en 1933 a la Llotja d’Alacant per a reivindicar el consens i la solidaritat.

Així, ha reclamat apartar del debat hídric “el sectarisme i la divisió” i advocar “per la solidaritat, per la reunió equilibrada i assenyada d’esforços i perspectives” perquè “no és una qüestió de batalla territorial ni un assumpte que puga contaminar-se d’un biaix polític”.

El màxim representant de l’executiu valencià ha instat que “ningú pot eludir les seues responsabilitats i participació en el debat i cerca d’una solució satisfactòria entorn de l’aigua i el seu repartiment just”. En este sentit ha posat com a exemple el consens “en altres grans qüestions centrals que fan territori i construïxen cohesió” com l’infrafinançament, l’ampliació del port de València o l’impuls del corredor mediterrani.

És per això que ha tornat a obrir les portes “a la participació de tots” en la Mesa de l’Aigua de la Comunitat Valenciana perquè és l’espai de diàleg per a abordar una necessitat “mesurada, taxada, avaluada amb criteris tècnics i contrastada” com el dèficit hídric.

Mazón ha ressaltat “l’oportunitat magnífica” que suposen estes jornades per a “reivindicar totes les aportacions, de tots els àmbits, que al llarg de tota la història ens han convertit en una societat modèlica en l’ús i en la gestió de l’aigua”.

D’igual manera, el president de la Generalitat ha destacat que “la Comunitat Valenciana és exemple mundial de diàleg en matèria d’aigua” ja que disposa d’entitats com el Jutjat Privatiu d’Orihuela, que fa més de 750 anys que resol problemes en matèria hídrica i que serà declarat BIC; o el Tribunal de les Aigües de València, institució mil·lenària encarregada de dirimir els conflictes derivats de l’ús i aprofitament de l’aigua de reg entre els agricultors de les Comunitats de Regants de la Vega de València.