Pasar al contenido principal

Territori presenta el Catàleg de Protecció dels Paisatges Culturals del Vi a productors i ajuntaments de Castelló

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha presentat a Castelló el Catàleg de Protecció dels Paisatges Culturals del Vi en la Comunitat Valenciana dins de la ronda de reunions que duu a terme amb institucions i agents socials i econòmiques, en el marc de l'elaboració i tramitació d'aquest instrument d'ordenació i dinamització territorial.

Així, la directora general de Política Territorial i Paisatge, Rosa Pardo, s'ha reunit amb els representants de la Indicació Geogràfica Protegida (IPG) dels vins de Castelló, i dels ajuntaments de Benlloc, Cabanes i Vilanova d'Alcolea, així com diversos agents socials i econòmics entre els quals s'inclouen viticultors i empresaris del turisme rural i restauració de les comarques de Castelló.

Com ha recordat la directora general, "el Catàleg de Protecció dels Paisatges Culturals del Vi en la Comunitat Valenciana, és un compromís del Consell que permetrà la preservació, reconeixement i valorització d'aquests paisatges culturals, vius i productius que formen part de la identitat del territori valencià".

Aquest instrument d'ordenació i dinamització territorial identificarà, valorarà i protegirà els elements estructurals que conformen aquest paisatge, i regularà els usos i activitats compatibles que permeten la posada en valor d'aquests paisatges, dins dels objectius de millora de l'equilibri territorial de la Comunitat Valenciana i la lluita contra la despoblació del medi rural.

La Denominació IPG de Castelló abasta principalment les comarques de la Plana Alta, l'Alt Palància, l'Alt Millars i el Baix Maestrat, i és una zona emergent en la producció de vins de qualitat i la seua incorporació al turisme gastronòmic i cultural, amb una oferta molt arrelada en el territori i el paisatge, en els productes agrícoles i en la ramaderia de proximitat.

En la reunió, els diferents agents han exposat la seua preocupació per la implantació de determinats usos i activitats, de gran escala i ocupació de sòl, com les plantes fotovoltaiques o granges de gran superfície que, en opinió d'ajuntaments i cellerers, poden amenaçar aquests paisatges culturals i productius, per la qual cosa proposen una implantació més ordenada d'aquestes instal·lacions per a aconseguir la necessària transició energètica i ecològica.

D'altra banda, la directora general ha afirmat que s'analitzarà la possibilitat excepcional per a l'àmbit de Castelló, pels seus condicionants espacials, d'estendre aquest Catàleg a altres cultius de secà com l'ametler, l'olivera o els fruiters de secà que formen un mosaic de cultius d'elevat valor, com han plantejat els ajuntaments.

En aquest sentit, els municipis que ho desitgen i no estiguen inclosos, podran proposar a la Conselleria la introducció d'aquells àmbits que consideren més rellevants dels seus paisatges del vi o associats al vi. En la reunió ja s'han exposat propostes per a incloure zones d'elevat interés.

També s'ha manifestat la necessitat de complementar el catàleg amb accions de desenvolupament rural i foment econòmic d'aquestes zones, limitant els usos impropis i facilitant aquells compatibles amb la dinamització del món rural.

El catàleg estarà en fase de consulta prèvia fins al 21 de febrer, posteriorment s'efectuarà una presentació de l'esborrany del pla, i el document inicial estratègic, que es remetrà a l'òrgan ambiental per a iniciar la seua avaluació ambiental i territorial.