Pasar al contenido principal

Mercavalència es converteix en la primera empresa del sector públic en la Comunitat Valenciana certificada en Sistemes de Gestió de Compliance Penal

Mercavalència ha obtingut el certificat en la Norma UNE 19061:2017 sobre Sistemes de Gestió de Compliance Penal, convertint-se en la primera empresa del sector públic de la Comunitat Valenciana que obté esta certificació. En ella es reconeix el compromís  i l'esforç de la companyia per implementar els màxims estàndards a través de les seues bones pràctiques en compliance, govern corporatiu, responsabilitat social i ètica empresarial.

Es tracta d'una certificació que avala la correcta implantació de les millors pràctiques en sistemes de gestió per a previndre delictes, reduir el risc i fomentar una cultura empresarial ètica en tota la plantilla i de compliment amb la Llei, millorant la competitivitat de la empresa. Per a Carlos Galiana, president de Mercavalència “esta certificació marca el camí a les empreses tant públiques com privades cap al compliment de l'agenda 2030 a través dels ODS, volem empreses responsables, transparents i amb un alt nivell d'auto exigència legal. Les persones que formen Mercavalència han demostrat que amb esforç i implicació que es pot aspirar a la triple sostenibilitat”

Des de fa uns anys Mercavalència està enfortint la cultura de compliment de la companyia basada en valors com la transparència, la responsabilitat i la integritat. Per a això s'han posat en marxa accions per al disseny i la difusió d'una nova cultura corporativa de màxim compliment normatiu i tolerància zero amb la comissió de qualsevol il·lícit. En este sentit s'ha elaborat normativa interna i s'ha realitzat formació a tota la plantilla sobre el codi ètic, prevenció de riscos penals, pla d'igualtat i la responsabilitat social corporativa. El procés per a l'obtenció d'este certificat va començar a la fi de 2017 amb la col·laboració de Zertium i s'ha desenvolupat de la mà d'Andersen que ha prestat tot el seu suport a Mercavalència per a la instauració dels sistemes de gestió. 

Carlos Galiana, va rebre la certificació al costat d'una representació de la plantilla de Mercavalència, de la mà de Paqui Giménez, Directora Comercial de EQA que va manifestar: “És molt bona notícia que una empresa com Mercavalència s'implique en la millora contínua dels seus sistemes de gestió, amb la finalitat de generar un impacte més positiu en el seu entorn. Esta certificació demostra l'esforç en optimizar els processos i a garantir la integritat de la companyia”.

Este model de detecció, prevenció i minimització de riscos de delictes abasta a tota l'empresa, incloent els òrgans de govern, fomentant una cultura empresarial ètica. La certificació arriba després d'un rigorós procés d'auditoria en el qual han participat totes les àrees de Mercavalència comptant amb la màxima implicació tant de l'alta direcció com del consell d'administració de l'empresa.

El passat 13 de novembre de 2020, el Ple del Tribunal de Comptes, va aprovar l'Informe de Fiscalització del grau d'implementació dels models de prevenció de delictes i comportaments contraris a l'Ètica en les societats mercantils estatals, corresponent a 2018, en el qual el Tribunal estableix la necessitat que les societats mercantils estatals realitzen periòdicament auditories externes o internes, independents de l'òrgan de compliment, relacionades amb l'efectiu funcionament dels sistemes de prevenció de delictes i d'ètica. Eixa línia de treball és la que segueix Mercavalència, resultant esta certificació evidència d'aixó.