Pasar al contenido principal

Sanitat activa una campanya de sensibilització per a previndre els problemes de salut ocasionats per les altes temperatures

La Conselleria de Sanitat ha posat en marxa una campanya de sensibilització dirigida a la ciutadania per a previndre els problemes de salut ocasionats per les altes temperatures, i conscienciar sobre la importància de prendre mesures preventives per a evitar els efectes adversos de la calor extrema.

De fet, des del passat 15 de maig la Direcció General de Salut Pública té actiu el Programa de prevenció i atenció als problemes de salut derivats de les altes temperatures a la Comunitat Valenciana, que es mantindrà fins al pròxim 30 de setembre, llevat que les condicions meteorològiques aconsellen la seua modificació.

Segons ha explicat la directora general de Salut Pública, Ruth Usó, “disposem d’un dels sistemes d’alerta més precoços, ja que tota la informació sobre el nivell de temperatura d’una zona específica, així com les mesures preventives per a evitar problemes de salut relacionats amb la calor extrema, es comuniquen de manera primerenca un dia abans, la qual cosa facilita la posada en marxa de les accions que resulten necessàries”.

“A més, este sistema compta amb una xarxa de comunicació potent que trasllada la informació a escala local, de manera que cada municipi rep el dia previ a una jornada de calor extrema la informació sobre el nivell de risc per a la salut per altes temperatura, el tipus de nits en funció de la calor i les mesures preventives que s’han d’implementar per a protegir la salut de la població”, ha afegit Ruth Usó.

Per a fer-ho, hi ha una comissió de coordinació del programa que reagrupa totes les entitats capacitades per a traslladar la informació a la població, així com per a activar els recursos que facen falta orientats a protegir la salut de les persones davant de la calor extrema. És per este motiu que estiguen implicades institucions de l’àmbit sanitari, sociosanitari, educatiu, esportiu, mediambiental i municipal, entre altres.

Nivells de risc

El programa establix una previsió de les temperatures màximes per a cada municipi de la Comunitat Valenciana tenint en compte les temperatures llindars. Amb esta informació s’elabora diàriament un mapa sobre el nivell de risc en cada zona i es representa mitjançant quatre colors: el verd (absència de risc o nivell 0), el groc (risc baix o nivell 1), el taronja (risc mitjà o nivell 2) i el roig (risc alt o nivell 3), i este últim correspon a calor extrema.

A més, el programa fa una predicció de les temperatures nocturnes que classifiquen el tipus de nit en: normal (< 20 °C), tropical (> 20 °C), equatorial (> 25 °C) i tòrrida (> 28 °C).

En este sentit, la Conselleria de Sanitat trasllada una alerta, en els casos en què la calor extrema puga suposar un risc per a la salut de les persones (nivell 2, 3 i nit tòrrida) i, per tant, és convenient prendre les mesures oportunes per a evitar casos de deshidratació, colps de calor o agreujament de malalties cròniques, entre altres.

Campanya de sensibilització

En cas d’activació d’alerta, tota la població ha de ser conscient dels riscos i cal prestar especial atenció als grups més vulnerables, com són les persones majors, els menors o pacients que patixen una malaltia crònica o una altra patologia, a més d’altres grups socials vulnerables (marginació, sensellarisme...), en els quals un episodi de calor en excés puga comprometre el seu estat de salut.

Per això, la Conselleria de Sanitat ha difós una campanya de conscienciació amb consells dirigits a la població per a evitar problemes de salut, que es difondrà a través dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials.

Així mateix, la previsió de les temperatures es pot consultar en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat, en format interactiu per a oferir la informació de cada municipi d’una manera àgil i senzilla. A més, en la web està disponible tot el material divulgatiu de la campanya perquè es puga descarregar (cartells, falques de ràdio i vídeo).

Alguns dels consells per a evitar riscos associats a les altes temperatures són: evitar l’exposició directa al sol entre les 12:00 hores i les 17:00 hores; beure abundant aigua si no es té contraindicació mèdica, evitar l’alcohol i la cafeïna; protegir majors, menors i altres persones vulnerables; utilitzar cremes protectores adequades; fer exercici en les hores menys caloroses; i no deixar ningú en el cotxe, tampoc les mascotes.