Pasar al contenido principal

LA UNIÓ quantifica les pèrdues de la sequera per als productors de cultius de secà en 73 milions d'euros

Un estudi elaborat per la Unió Llauradora i Ramadera, coincidint amb el Dia Mundial de Lluita contra la Desertificació i la Sequera, estima que la incidència de la sequera persistent en els cultius de secà de les diferents comarques de la Comunitat Valenciana causa ja en aquesta campanya unes pèrdues d'al voltant de 73 milions d'euros als productors de la Comunitat Valenciana. Les pluges de les últimes setmanes simplement han sigut un respir, però els danys i pèrdues en molts casos són ja irreversibles i necessiten compensació per part de les Administracions per a les persones afectades.

Més de la meitat (51%) de les hectàrees de sòl cultivades en territori valencià són de secà. Olivar, ametler, raïm de vinificació i cereals, localitzats fonamentalment a les comarques de l'interior, amb 264.098 has són els més representatius i suposen el 93% del total cultivat en secà. També hi ha pèrdues encara per quantificar en un altre cultiu com la cirera i en sectors ramaders en extensiu davant la falta de pastura i aigua.

A la província de València, amb el 55% del total de danys, les pèrdues són de 38,9 milions d'euros. En la d'Alacant, amb el 29% dels danys, les pèrdues ascendeixen a 22 milions. Per part seua, en la de Castelló les pèrdues són de 11,5 milions d'euros i el 16% del total dels danys. Quant a les comarques més afectades per aquests danys se situa Utiel-Requena amb el 34%, seguida del Vinalopó Mitjà amb el 7%), Alt Vinalopó amb el 6,7%, La Regió muntanyenca amb el 5,7% i la Plana Alta amb el 4,9%.

El cultiu amb majors pèrdues és l'ametler amb 29,6 milions d'euros i el 42% dels danys, li segueix el raïm de vinificació amb 24,2 milions d'euros i el 34% de danys, l'olivar amb 13,5 milions i el 19% dels danys, els cereals amb 3,5 milions i el 5% del global dels danys i el raïm de taula de la Marina Alta amb 1,6 milions d'euros.

L'estudi de LA UNIÓ contempla únicament les pèrdues econòmiques directes i només d'aquesta campanya 2024-2025, sense tindre en compte les de les pròximes ni la mort de l'arbratge o les pèrdues indirectes de mà d'obra, almàsseres o cellers, logística, etc.,

En l'ametler per a calcular els danys es reflecteix que la reducció de collita d'aquesta campanya per la meteorologia adversa respecte d'una normal serà d'un 62% aproximadament. En l'olivar el descens pot ser del 78%, en el cereal de més del 91% i en el raïm de taula Moscatell de la Marina Alta de més del 90%.

LA UNIÓ reitera la necessitat d'establir ajudes extraordinàries per als productors de la Comunitat Valenciana d'aquests cultius de secà. En diverses ocasions ha sol·licitat a la Conselleria d'Agricultura que establisca amb caràcter d'urgència una ajuda excepcional i directa a les explotacions agrícoles d'olivar, raïm de vinificació, ametlers, cereals de secà i raïm de taula de la Comunitat Valenciana. No obstant això, des de Conselleria no hi ha hagut una resposta positiva a cap d'aquestes demandes.

L'organització agrària ja ha convocat una protesta aquest pròxim divendres 21 de juny precisament davant la manifesta insensibilitat i desatenció per part de la Generalitat als problemes que afligeixen als llauradors i ramaders de la Comunitat Valenciana, un dels quals entre uns altres el de la falta de resposta a l'afecció de la sequera en el camp.