Pasar al contenido principal

Els pescadors valencians esgoten la ridícula quota assignada de tonyina roja en només 12 dies

La Comissió Interfederativa de Confraries de Pescadors de la Comunitat Valenciana, COINCOPESCA, torna a reclamar que tant la Secretaria General de Pesca del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació com la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT) augmenten la ridícula quota que han assignat un any més als pescadors professionals valencians.

Les 46 embarcacions inscrites per a pescar els túnids que amarren als ports de Vinaròs, Peníscola, Castelló de la Plana, Borriana, Gandia, Torrevella, Santa Pola, Dénia i Xàbia han esgotat la quota olímpica assignada de 8.700 kg en tan sols dotze dies. El motiu és perquè la mar Mediterrània està absolutament plagada de tonyines roges.

Aquest 2021, l'ICCAT, l'organisme internacional encarregat d'assignar les quotes de tonyines per mitjà de cada govern estatal, va determinar una quota de 562,8 quilos per cadascuna de les 46 embarcacions valencianes, és a dir, un total de vora 26.000 quilos. La gran majoria d'embarcacions van esgotar aquesta quota en 2 o 3 dies. A l'octubre va començar la segona part de la pesca de la tonyina roja amb la modalitat coneguda com a olímpica. Dels 26.000 quilos que s'havien de repartir entre les 46 embarcacions va haver-hi 8.700 que no es van pescar i són precisament aquests els que s'incorporen a la modalitat.

Un any més, COINCOPESCA també vol denunciar l'incomprensible repartiment de les quotes assignades. Mentre els pescadors artesanals de les confraries de la mediterrània s'han de repartir un ridícul 20%, les grans empreses industrials tonyineres com Balfegó de l'Ametlla del Mar (Tarragona) o la companyia Ricardo Fuentes & hijos amb seu a Cartagena (Múrcia) s'emporten el 80% de la quota molt a pesar que pescadors com els valencians utilitzen mètodes tradicionals i sostenibles com la línia de mà, un simple fil amb un ham encebat a la punta suportat per un carret, mentre que les grans empreses utilitzen flotes de grans embarcacions de cércol i enormes gàbies per a tancar els túnids en alta mar.