Pasar al contenido principal

València es postula com a Capital Verda Europea 2024 amb el suport majoritari del Ple

València optarà als European Green Capital Award (EGCA), el guardó amb el qual la Comissió Europea reconeix i premia els esforços de les ciutats europees per a millorar el medi ambient i, per tant, l'economia i la qualitat de vida a les ciutats. Pràcticament la totalitat de la Corporació Municipal, 31 dels 33 regidors que integren el Ple, han acordat este divendres donar suport a la candidatura de la ciutat a este reconeixement internacional que, tal com ha subratllat l'alcalde, Joan Ribó, “no és una candidatura del govern ni de l'Ajuntament: és de tota la ciutat”, i per això ha agraït el suport de la proposta per part dels grups municipals Compromís, PSPV-PSOE, PP i Ciutadans.

Durant la sessió plenària, l'alcalde Joan Ribó ha subratllat la “vocació de València de ciutat del segle XXI, que –ha assenyalat- es concreta en nombrosos esforços en matèria de sostenibilitat urbana per a impulsar el repte de la transició ecològica”. “Totes estes iniciatives –ha explicat l'alcalde- conflueixen ara en l'estratègia urbana València 2030 i en el marc estratègic que la desenvolupa”.

Tant el grup Popular com el grup Ciutadans han assegurat el seu suport a esta candidatura. El regidor del PP Carlos Mundina ha oferit “el nostre suport, el nostre treball i la nostra experiència per a aconseguir este reconeixement de la Unió Europea”, i ha assegurat que el seu grup “sempre ha cregut en les potencialitats mediambientals de la ciutat”. “Si esta candidatura és possible hui és pel treball i inversions realitzades pels governs anteriors del PP”, ha assegurat. Per la seua banda, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha emfatitzat el suport del seu grup amb un reiterat “sí i el suport des del primer minut al fet que siguem Capital Verd i ciutat amb neutralitat climàtica”, però ha recordat al govern municipal les mancances que, segons ha afirmat, encara mostra la ciutat en esta matèria (s'ha referit a l'estat dels Jardins de Vivers, a l'existència d'escocells buits, o als criteris del pla de poda d'arbratge, entre altres aspectes). Per part seua, el regidor de Vox Vicente Montañez ha qualificat la proposta de “rollito progre-verd”, ha assegurat que “el projecte per a una ciutat del segle XXI no és copiar l'agenda globalista”, i ha instat el govern municipal a “deixar arrere Agenda 2030”.

L'alcalde, Joan Ribó, ha destacat la importància del suport quasi unànime del Ple a esta candidatura internacional, i ha recordat que el nomenament reconeix i premia els esforços de les ciutats per a millorar el medi ambient “i, per tant, l'economia i la manera de vida de les ciutats”. Com és conegut, el guardó s'atorga cada any a una ciutat que es trobe en posició de liderar i animar les ciutats a comprometre's amb la millora mediambiental i el desenvolupament basat en la sostenibilitat.

“València –ha conclòs l'alcalde- ha avançat molt; encara ens queda camí, però estem en disposició de presentar tant els resultats aconseguits com els projectes de futur, alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, ODS, de Nacions Unides”. “Comptem amb una robusta infraestructura verda –ha continuat Ribó- que inclou parcs de referència i espais naturals de la importància de l’Albufera; posseïm un sistema de transport públic potent, i hem sigut reconeguts com una de les millors urbs en l'àmbit de la mobilitat”. En definitiva, “la ciutat de València està situada en la senda de la sostenibilitat i la transició ecològica, la qual cosa pot demostrar amb fets per a aspirar a guanyar este reconeixement europeu”.