Pasar al contenido principal

Agricultura desenvolupa unes jornades per a promoure tècniques d'agrocompostatge a les comarques centrals del territori valencià

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha desenvolupat hui una jornada tècnica d'especialització en agrocompostatge, per a la promoció d'aquestes tècniques a les comarques centrals del territori valencià.

La jornada, que ha tingut lloc en l'Estació Experimental Agrària de Llutxent, s'ha organitzat pel Servei de Transferència de Tecnologia de la Conselleria en col·laboració amb la Universitat Miguel Hernández (UMH) i els agents del territori; i ha comptat amb la presència de la directora general de la Política Agrària Comuna, Maite Cháfer, l'alcaldessa de Quatretonda, Aina Benavent, el regidor de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida, Mario Mira, i el tinent d'alcalde de Llutxent, Gabriel Canet.

Es tracta de la primera jornada d'una sèrie d'activitats de transferència que es realitzaran al llarg d'enguany en l'Estació Experimental Agrària de Llutxent en col·laboració amb la UMH i agents del territori.

La sessió inclou una visita a la planta pilot de compostatge a Quatretonda, per a conéixer el procés de compostatge d'alpetxins i explicar els processos i les experiències obtingudes en aquesta.

El dia s'ha dedicat a les opcions de fertilització no química dels sòls a través de l'agrocompostatge o la vermicultura, l'agricultura de precisió (ús de drons i sensorització), i a les alternatives no químiques a l'ús de fitosanitaris a través de fauna útil com a insectes i microorganismes beneficiosos en agricultura.

La directora general de PAC, Maite Cháfer, ha assenyalat que les jornades tenen com a objectiu "reforçar accions formatives cap a la transició ecològica de l'activitat agrària, pilar bàsic del Consell i de la nostra Conselleria, més concordes a la demanda del consumidor, les emergències ambientals i les directrius de les polítiques europees".

"Amb les accions que s'inicien hui en l'estació de Llutxent, es busca també donar resposta la demanda dels agents d'un territori rural on l'activitat agrària està patint especialment l'abandó i la despoblació, a més de contribuir al desenvolupament rural i agrari de les comarques centrals de la Comunitat Valenciana", ha indicat Cháfer,

La consellera d'Agricultura, Mirea Mollà, ha afegit que la transferència de coneixement és "indispensable per a avançar en la millora de la sostenibilitat del sector agrari, en l'actual context de canvi climàtic cap a la transició ecològica".

En aquest sentit, el projecte de agrocompostatge és un clar exemple de la cooperació entre el sector agrari, la investigació i l'administració per a millorar l'economia circular del camp valencià i la sostenibilitat de les pràctiques agrícoles.