Pasar al contenido principal

Avís de tractament a les vinyes de les Terres dels Alforins

Cuc del raïm (Lobesia botrana): 3ª Generació

Durant els últims dies del mes de juliol i els primers d'agost es va iniciar el vol d'adults de la 3ª generació del cuc del raïm en els paratges més càlids d'aquesta zona vitícola. El dia 3 d'agost ja es van detectar les primeres postes sobre raïms dels adults d'aquesta generació.

Amb les temperatures que s'estan produint, aquestes postes començaran la seua eclosió 5-6 dies després de la seua posta. També s'observen larves de 4ª edat i crisàlides de la 2ª generació, la qual cosa, vol dir que aquesta 3ª generació es desenvoluparà de manera escalonada.

Finalment, en les vinyes situades en el terme municipal de Fontanars dels Alforins, s'observa un retard en el
desenvolupament del cicle biològic de la plaga d'aproximadament 10 dies. Per tot això, el Servei de Sanitat Vegetal recomana realitzar un tractament insecticida per a controlar aquesta plaga. 

Aquest tractament es realitzarà durant els dies 7 i 11 d'agost, tots dos inclosos, en les vinyes de La Font de la Figuera, Moixent i Ontinyent, mentre que les vinyes de Fontanars dels Alforins s'hauran de tractar entre els dies 17 i 21 d'agost, tots dos inclosos. A conseqüència de l'escalonament de vol i postes abans esmentat, es recomana repetir el tractament passada la persistència del producte emprat, especialment en les varietats de recol·lecció tardana.

Podridura grisa (Botrytis cinerea)

Es recomana realitzar un tractament preventiu contra aquesta malaltia, ja que les possibles ferides produïdes pel cuc del raïm o els grans cagats per l'oïdi seran les principals portes d'entrada per a les espores d'aquest fong,
causant de les posteriors podridures del raïm. Preferentment s'aplicarà en el segon passe del cuc del raïm, (encara que es pot aplicar en els dos). En qualsevol cas, l'últim tractament antibotritis s'haurà de realitzar 21 dies abans de
la verema per a evitar problemes en la fermentació dels mostos.

Tinguen en compte que aquests tractaments es realitzen en dates pròximes a verema, per la qual cosa els recordem l'obligatorietat de respectar el termini de seguretat dels plaguicides emprats.

Per a una major precisió en el moment de l'aplicació, es recomana consultar amb els tècnics de la
zona, els quals, els podran assessorar amb major exactitud sobre el moment de l'aplicació, així
com del producte a emprar.

Les matèries actives recomanades per al control d'aquests paràsits les poden consultar en
el Butlletí d'Avisos número 9, de maig de 2021.