Pasar al contenido principal

Beniarbeig presentarà el 20 de novembre el seu Banc de Terres

El divendres que ve 20 de novembre, a les 19.00 hores i en el Saló de la Biblioteca Municipal de Beniarbeig, se celebrarà l'acte oficial de presentació del Banc de Terres. Intervindran Juan José Mas, alcalde de Beniarbeig; Joan Carles Caldentey, director de la ADR Buscatierras i Toni Cardona, productor agrari de AER.

En l'acte es presentarà el procediment de participació, inscripció i demanda de bancals en la web municipal i el funcionament del Banc de Terres. A causa de la situació de COVID-19 es prendrà les mesures de temperatura i separació mínima de 1,50 m. al públic assistent amb màscara obligatòria.

La Diputació d'Alacant té una línia de subvenció per als municipis menors de 5.000 habitants per a l'estudi preliminar i activació del Banc de Terres.

Estudi preliminar del parcel·lari rústic de Beniarbeig

La potencialitat agrària és de 1.215 parcel·les a Beniarbeig amb una superfície total de 371.71 hectàrees, això representa el 50.5% de la superfície i el 67.6% del parcel·lari del municipi. La microparcel·lació de Beniarbeig requerirà de mecanismes de concentració parcel·lària per a assegurar la rendibilitat dels cultius. L'estudi està realitzat per l'Agència de dinamització Rural Buscatierras i es podrà descarregar en la web municipal.

 



La Llei d'Estructures Agràries de la Comunitat Valenciana i la Llei Forestal contemplen expropiacions de les parcel·les en abandó als propietaris, que després diversos avisos no complisquen amb les Bones Pràctiques Agràries, o propietaris desconeguts pel motiu que siga. Aquests mecanismes poden ajudar al fet que nous emprenedors agraris prenguen les regnes del parcel·lari en desús.

El municipi de Beniarbeig no s'escapa al problema de l'envelliment de la població agrària que ha conduït a l'abandó de les parcel·les agrícoles. La posada en marxa d'iniciatives que estimulen i faciliten la recuperació de terres abandonades, acompanyades de normativa i fiscalitat que les potencien, es considera una opció necessària per a la solució de la problemàtica associada a l'abandó de terres de cultiu.

La preocupació de l'Ajuntament sobre el futur d'un sector tan important com és el de l'alimentació i el de donar solució al relleu generacional, fa que el Banc de Terres es convertisca en una eina estratègica.