Pasar al contenido principal

El president de la Generalitat coneix les instal·lacions de Coopego i els seus projectes

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha visitat aquest matí la cooperativa Agrícola de Pego, integrada des d'abril de 2018 en Green FruitsCoop.V., entitat de segon grau que naix com a resultat de la unió de tres empreses hortofructícoles: l'esmentada Cooperativa Agrícola de Pego, la Cooperativa Citrícola de La Safor, de Gandia i la S.A.T. Novacitrus, d'Oliva. 

Els responsables de Coopego i de Green Fruits han pogut explicar a Ximo Puig,algunes de les seues iniciatives més innovadores, com ara la posada en marxa del projecte Residu Zero, (aliments saludables i amb garantia de no contindre residus fitosanitaris, controlant l'ús de plaguicides durant el cicle de cultiu) i la seua participació en el projecte GO Innoland, integrat per Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana, Anecoop, Cajamar i la Universitat Politècnica de València, entre altres.

Es tracta d'una iniciativa de gestió en comú de terres per a solucionar l'abandó i la falta de competitivitat en empreses hortofructícoles, abanderant un pla de gestió tendent al cultiu en comú, possibilitant explotacions viables i processos de reestructuració que generen valor afegit i siguen respectuosos amb el territori i el medi ambient.  

El president de la Generalitat ha exposat la voluntat del Consell de reunir-se amb cooperatives i agricultors "per a avançar en innovació", així com per a augmentar la grandària de les explotacions, un objectiu previst en la Llei d'Estructures Agràries, amb la finalitat de "traure de l'abandó moltes terres, posar-les en funcionament i que tota aqueixa modernització faça possible viure amb dignitat de l'agricultura", ha dit.

Per la seua part el president de Coopego, Pepe Pastor, ha afirmat que “els socis de Green Fruits compartim la nostra aposta per una agricultura respectuosa amb el medi ambient i per l'adopció de mesures que contribuïsquen a pal·liar la crisi agrària, i Coopego és un bon exemple d'això. Necessitem establir models de gestió conjunta i pràctiques de cultiu d'explotacions de major grandària. Pot ser la clau per a reorganitzar la producció i enfocar-la a les necessitats de mercats i consumidors”. 

Especialitzada en cítrics, Green Fruits agrupa a uns 1.200 socis agricultors i compta en conjunt amb una superfície aproximada de 13.000 fanecades. La iniciativa ha suposat per als seus integrants la consolidació d'un volum mig anual al voltant de les 65.000 tones de cítrics, a més de la comercialització conjunta, l'organització de l'oferta i la posada en marxa de projectes en comú. 

En aquest sentit, el president de Green Fruits, Francisco Gilabert, ha afirmat: “En la nostra opinió, hem demostrat que sabem adaptar-nos als temps i assumir reptes. Per a això és essencial guanyar competitivitat, una major concentració i diversificació de l'oferta, a més de la gestió conjunta i optimitzada de les infraestructures i de la producció”. 

Respecte a l'actual campanya de cítrics, el director de Green Fruits, Jaime Torres, ha puntualitzat: “malgrat la baixada general en la producció de cítrics enguany, ens mantenim en els mateixos volums de comercialització que l'any passat en aquestes mateixes dates, amb preus a l'alça segons avança la campanya per al grup clementines i bones perspectives per a la taronja”.