Pasar al contenido principal

Es posa en funcionament un viver municipal a Quart de Poblet per a cultivar 10.000 plantes anuals d'espècies de ribera

La Fundació Limne ha condicionat i posat en funcionament un viver municipal a Quart de Poblet, en les proximitats del Parc Natural del Túria. Esta instal·lació, on es cultivaran anualment 10.000 plantes de diverses espècies de
ribera, pretén nodrir de vegetació autòctona diversos trams de riu emmarcats en el projecte Fluviatilis, una iniciativa que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

Este viver, especialitzat en vegetació aquàtica, sorgix com a necessari complement a les accions de lluita contra las plantes invasores i exòtiques que trobem al Túria, masses monoespecífiques i amb altíssims consums d'aigua, com la canya comuna, contra la qual s'ha desplegat, en els últims anys, un pla de contenció que implica la seua retirada amb mitjans mecànics i la posterior solarització, això és, la col·locació d'una malla sintètica per a abrasar i matar els rizomes d'estes plantes.

Des de la Fundació Limne assenyalen que "les malles han de retirar-se al cap de dos anys, sent el moment propici per a restablir la biodiversitat del riu amb vegetació autòctona, adaptada al nostre clima i sòl". La restauració d'estes zones amb planta aquàtica autòctona permet millorar la biodiversitat i establir una barrera a la colonització de noves invasores. Són, a més, fixadores de carboni i actuen com a refugi i aliment per a la fauna associada. Entre les plantes que es treballen en el nou viver trobem principalment arbustives, si bé en un futur podran allotjar-se altres espècies semisubmergides, que juguen un paper depurador i incrementen la qualitat de les aigües.

El regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible, Transició Ecològica i Canvi Climàtic de Quart de Poblet, Bartolomé Nofuentes, destaca que "a la localitat es duen a terme diversos projectes europeus per a la restauració del riu, com Fluviatilis o NaturTuria, que suposen on marc de referència per a la participació de les col·lectivitats del municipi en l'àmbit europeu i per al desenvolupament i la implementació de polítiques innovadores d'àmbit local".

Formació ambiental

La posada en marxa del viver es complementa amb el foment de l'ocupació verda, a través d'accions formatives enfocats a diversos col·lectius, establint un marc de col·laboració amb diverses entitats per a millorar la situació dels assistents en el mercat laboral, mitjançant la posada en marxa de programes de formació, captació, derivació,  orientació i inclusió. L'objectiu és fer costat a diversos col·lectius socials per a fer efectiu el seu dret a accedir a una ocupació de qualitat. Així mateix, preveuen la programació d'accions específiques per a joves.