Pasar al contenido principal

Avís de tractament per a les vinyes de les Terres dels Alforins

Cuc del raïm (Lobesia botrana): 2ª Generació

A mitjan mes de juny es va iniciar la corba de vol d'adults de la 2ª generació del cuc del raïm en els paratges més càlids d'aquesta zona vitivinícola, segons el seguiment del cicle biològic d'aquest insecte. Aquest seguiment es realitza pels tècnics de la zona de Cooperatives Agroalimentaries CV i el Servei de Sanitat Vegetal, de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

El dia 28 de juny van ser detectades les primeres postes sobre raïms, les quals, amb les condicions meteorològiques que s'estan donant, es preveu que inicien les seues eclosions el pròxim cap de setmana.

Les vinyes situades en la zona de Fontanars dels Alforins, porten un retard en el cicle biològic d'aproximadament 10
dies. Per tot això, des del Servei de Sanitat Vegetal es recomana realitzar un tractament insecticida contra aquesta plaga. Aquest tractament es realitzarà entre els dies 3 i 7 de juliol, tots dos inclosos en les vinyes de Moixent, Ontinyent i La Font de la Figuera, mentre que les vinyes de Fontanars dels Alforins s'hauran de tractar entre els dies 13 i 17 de juliol, tots dos inclosos, a conseqüència de l'esmentat retard en el cicle biològic de la plaga.

Míldiu (Plasmopara vitícola)

Les precipitacions d'aquesta primavera han provocat una forta pressió d'aquest fong i com a conseqüència s'han produït contaminacions de les plantes. En el moment actual continuen observant-se taques de míldiu en fulles, que encara estan actives, i fins i tot atacs als raïms.

Per tot això, recomanem continuar mantenint la protecció de les vinyes enfront d'aquest fong. Per a això, s'hauran de triar fungicides pertanyents a un d'aquests dos grups: “Penetrants” o de “Fixació a les Ceres Cuticulars”.

Oïdi (Erysiphe necator)

Ens trobem en un moment fenològic molt sensible a l'atac del fong. A més, ja s'han detectat els primers símptomes d'aquesta malaltia, tant en fulles com en raïms. Per això, es recomana continuar protegint les vinyes contra l'atac d'aquesta malaltia.

NOTA: Per a un bon control d'aquests paràsits és molt recomanable, a més d'efectuar el tractament en el moment oportú i triar un producte autoritzat, banyar molt bé totes les parts del cep, per la qual cosa es recomana passar per tots els carrers per a realitzar una bona aplicació del producte emprat.

Les matèries actives recomanades per al control d'aquests paràsits les poden consultar en el Butlletí d'Avisos número 9, de maig de 2021.

Davant qualsevol dubte sobre els tractaments recomanats, poden posar-se en contacte amb els tècnics de la zona o amb el Servei de Sanitat Vegetal.