Pasar al contenido principal

El dilluns comença a funcionar a la Tira de Comptar de Mercavalència la ECOTIRA, un espai de comercialització de productes ecològics

El dia 25 de maig a les sis de la matinada començarà l'activitat de la Ecotira en les instal·lacions de la Tira de Comptar de Mercavalència. Productors i productores ecològics podran comercialitzar els seus productes directament a professionals de l'alimentació. 

Per als comerços d'alimentació i restaurants suposa un accés directe a una variada oferta de productes de qualitat, ecològics i de proximitat que sumarán un valor afegit als seus negocis. La Ecotira serà l'eina necessària per a enfortir la seua competitivitat en poder oferir estos productes ecològics tan demandats.

Carlos Galiana, president de Mercavalència assegura que: “amb la Ecotira les persones consumidores tindran accés a productes ecològics de proximitat, amb varietat d'oferta i preus justos en qualsevol punt de la ciutat i àrea d'influència de Mercavalència, contribuint a fer una ciutat més sostenible”

L'agricultura ecològica i les persones que la fan possible necessitaven un canal curt, sostenible i just per a la comercialització dels seus productes. El canal tradicional més curt de comercialització dels productes de l'horta de València és la Tira de Comptar, el mercat en el qual els productors i productores venen els seus productes directament a professionals de l'alimentació. Este canal permet reduir el trànsit dins de la ciutat de vehicles destinats al camp i evita l'increment de preu del producte en mancar d'intermediaris. Els preus els marca la persona que fa la venda sense més intervenció que la pròpia negociació amb el client.

El projecte s'ha desenvolupat mitjançant un procés de consulta i treball compartit amb el sector productiu ecològic per a posar en marxa la fase pilot. L'objectiu era poder concentrar l'oferta d'aliments ecològics i de proximitat en l'espai de la Tira de Comptar des d'un enfocament d'innovació social, que posa en el centre la cooperació i articulació entre les iniciatives productives ecològiques, reforçant la participació i la transparència.

La Ecotira conté enormes potencialitats per a posicionar-se com un espai comercial de referència en l'àmbit dels circuits alimentaris de proximitat, que busquen territorritorilizar els fluxos econòmics agroalimentaris a través d'una millor connexió entre la producció agrícola i les empreses agroalimentàries locals. La incorporació de noves persones productores a la Tira de Comptar contribuirà també al relleu generacional i servirà d'intercanvi d'experiències entre les persones que facen ús de tots dos espais. Sota el lema Ecotira, tira endavant, el projecte inicia també una fase pilot de venda online, picking i repartiment a la ciutat de València a la qual s'aniran unint iniciatives innovadores que aprofiten tot el potencial d'este sistema al servei de la producció, la distribució i el consum de productes ecològics.

La posada en marxa d'este projecte respon al conveni de col·laboració per a la implementació d'una línia de producció ecològica en la Tira de Comptar signat per Mercavalència, Les Naus, la Regidoria d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, el Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), el Centre d’Estudis Rurals i Agricultura Internacional (CERAI) i el Consell de l'Horta de València. Conveni que en el seu encapçalat destaca que: “Amb este projecte es vol donar resposta als diversos compromisos institucionals existents en l'àmbit autonòmic com són el 1r Pla de Producció Ecològica de la Comunitat Valenciana o el Decret 201/2017 pel qual es regula la venda de proximitat de productes agroalimentaris, tots dos compromisos elaborats per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Així mateix, el projecte ECOTIRA cerca generar unes xarxes de distribució i logística en matèria d'alimentació sostenible que faciliten la transició cap a menjadors escolars més sostenibles tal com recull en la Guia de Menjadors Escolars 2018 elaborada per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

El projecte del ECOTIRA comptarà amb l'impuls i suport del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació mitjançant el finançament del projecte “Grup Operatiu Alimentació Pública Sostenible 4.0” aprovat el 22 de novembre de 2019, i que compta amb una duració d'un any i mig, des del 15 de gener de 2020 al 15 de juliol de 2021.

El Centre d'Estudis Rurals i Agricultura Internacional (CERAI) és un dels socis principals d'este projecte i l'Ajuntament de València és membre col·laborador. El projecte “Grup Operatiu Alimentació Pública Sostenible 4.0” té com a objectiu promoure el proveïment d'aliments ecològics i de proximitat en la restauració col·lectiva com a estratègia de sostenibilitat agrària i ambiental. Per això, el Projecte contempla l'impuls de sistemes i espais que faciliten la logística, distribució i comercialització entre el sector ecològic productiu i el sector de la restauració col·lectiva, afavorint l'associacionisme entre el teixit productiu per a facilitar salts d'escala que garantisquen la connectivitat amb la pròpia restauració col·lectiva.”.