Pasar al contenido principal

La macroplanta fotovoltaica Magda destrossarà cultius i generarà un greu impacte paisagístic a les comarques castellonenques

El projecte Magda és una macro planta fotovoltaica que abasta quasi 500 hectàrees i 258.622 panells solars, estarà dividida en dues zones: la nord amb 375 hectàrees, en plena zona fèrtil de les Coves de Vinromà i la sud en el terme de Benlloc i Cabanes. En aquestes zones rurals, el sector agroalimentari en forma de minifundi és el principal teixit socioeconòmic que aporta la sobirania alimentària al seu poble: decidir on i què plantar i alimentar-nos. Un projecte d'aquestes dimensions remodela el teixit cap a l'energètic, el principal beneficiari del qual seria l'empresa
promotora i la gestora de la línia de Molt Alta Tensió que transportarà l'energia produïda fins a Almassora amb 143 torres i 53 quilòmetres de línia que podria abastar fins i tot més potència que la projectada amb Magda.

El registre de 250 hectàrees (de les 375 hectàrees totals) de cultius associats a la Cooperativa de les Coves es veuran directament vinculades a alguna mena d'afecció, siga per generació, evacuació i cablejat. Un 10% (48ha) corresponen a oliveres, el 14% (140,7 ha) són ametlers i el 9% (54ha) serien garrofera. El total de les finques afectes pertanyen a 77 agricultors diferents. A aquestes xifres proporcionades pel tècnic agrícola responsable, cal sumar les finques que no són sòcies de la cooperativa i els terrenys afectats a Cabanes i Benlloc.

Són arbres que formen part d'un ecosistema denominat mosaic mediterrani: cirerers, oliveres, cereals, garrofera, vinya, barrancs, etc. El paisatge de l'olivar, on hi ha arbres mil·lenaris i centenaris del Maestrat va ser declarat Sistema Agrari d'Importància per a la Humanitat per la UNESCO.

“Les oliveres formen part d'un sistema agro cultural que marca la identitat i història de l'interior de Castelló que al mateix temps, forma part d'un sistema paisatgístic més gran que hem de conservar per a preservar els arbres”. Chema Rabasa és ambientòleg i explica la importància de cuidar aquest paisatge pel seu paper de connector ecològic que evita l'extinció. “Si els parcs i les zones protegides del territori són illes tancades, envoltades de terreny improductiu, els animals i les plantes no es podran comunicar, no hi haurà transferència genètica
i no podran sobreviure”.

Aquest mosaic està viu i “és necessari mantindre'l per a evitar la dependència agroalimentària cap a les grans empreses”, amplia Chema. A més de ser visualment bonic i generar estímuls positius per a la salut física i mental, ajuda al fet que l'economia estiga distribuïda i que les comarques tinguen terra per a poder cultivar i menjar dels seus propis camps. Tot això contribueix a un teixit rural sòlid i de qualitat contra la despoblació.

 

 

Magda i Mat, a les Corts Valencianes

D'altra banda, la diputada d'Unides Podem, Pilar Lima va convidar a un grup de veïnes i afectats pels
projectes Magda i MAT a la sessió en què va traslladar la qüestió al president de la Generalitat, Ximo Puig. La diputada va al·ludir a l'interés de les empreses per “aquesta mena de sòl que són més econòmics com a clau per a maximitzar beneficis”. Va al·legar l'alt valor ecològic de la zona (un 40% del cultiu és ecològic) i del qual es nodreixen moltes famílies. “El primer objectiu ha de ser el de cuidar el territori i el planeta per a fer front de l'emergència climàtica” i recorda que “el nou model energètic ha de ser descentralitzat o sinó aquest nou horitzó només servirà perquè uns pocs s'òmpliguen les butxaques”.

Aquests projectes agreugen el problema de despoblació a l'interior: “si neguem una forma sostenible de vida que puguen continuar les noves generacions, estem negant un futur a la ruralitat”. Des de Podem demanen una planificació i distribució que permeta delimitar les zones idònies on situar aquestes instal·lacions. Al que el President de la Generalitat, Ximo Puig, va contestar que tots els projectes energètics es revisen rigorosament i que hauran de complir la normativa.

Diversos moviments socials

Existeixen diferents moviments socials que donen suport a la paralització de la Magda i la MAT. L'associació local dels Coves Nostra Terra organitza la vesprada del divendres una reunió informativa i una ruta d'ametlers en flor de 10km per part del territori on està projectada la Magda. D'altra banda, veïnes afectades s'han organitzat per a demanar moltes al·legacions: emplenar un formulari i presentar-lo a l'ajuntament, abans del dia 17.