Pasar al contenido principal

La Generalitat advoca per fomentar el turisme experiencial en zones d’interior per a atraure una demanda més desestacionalitzada

La secretària autonòmica de Turisme, Cristina Moreno, ha advocat este dimecres per “fomentar el turisme experiencial amb propostes de valor diferencial en zones rurals de la Comunitat Valenciana, per a atraure una demanda més diversificada i desestacionalitzada”.

Segons ha afirmat, “l’objectiu de la Generalitat és reforçar l’oferta de producte per a distribuir la demanda, també cap a l’interior”. De fet, ha recordat que la Comunitat Valenciana disposa ja d’un important nombre de productes, alguns tan consolidats com el MICE, el golf o la gastronomia, i altres com l’enoturisme, el turisme actiu, cicloturisme o l’ecoturisme, que “ens aporten un valor singular i atractiu per al turista actual”.

Així s’ha pronunciat Cristina Moreno durant l’obertura de les jornades de treball del projecte Retturn, sobre la Xarxa d’Experiències Turístiques Basades en la Tradició Rural, finançat amb fons europeus Next Generation a través del programa ‘Experiències Turisme Espanya’, i que ha organitzat la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), juntament amb altres cinc federacions territorials de municipis.

Unes sessions que durant dos dies reunixen representants de diferents federacions, tant tècnics com polítics, amb els quals avançar en el desplegament d’este projecte, que perseguix innovar i transformar el concepte de ‘turisme rural’. Una iniciativa que se centra a donar resposta a una gran problemàtica com és la pèrdua del patrimoni immaterial generat principalment pel despoblament de les zones rurals.

Durant la seua intervenció, Cristina Moreno ha destacat que el projecte Retturn que impulsa la posada en marxa d’experiències turístiques en el territori, sobretot en les zones rurals, “encaixa a la perfecció amb l’estratègia que desenvolupem en Turisme Comunitat Valenciana”.

De fet, ha ressaltat el desenvolupament dels 61 plans de sostenibilitat que ja estan en marxa al llarg de tota la Comunitat Valenciana i que suposaran una inversió de 170 milions d’euros procedents de fons Next Generation en els pròxims anys, abans de 2026.

En esta línia, la secretària autonòmica ha incidit en el fet que “parlar de sostenibilitat és parlar de territori, de medi ambient, d’adaptació al canvi climàtic, de l’ús d’energies renovables, de l’estalvi d’aigua, de ser més accessibles, i més tecnològics”, però, sobretot, de “ser respectuosos amb el nostre entorn i amb els qui ens visiten”, ha afegit.

En l’acte d’obertura d’estes jornades ha participat la secretària autonòmica de Turisme, Cristina Moreno; el director general d’Administració Local, José Antonio Redorat; la presidenta de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rocío Cortés, i la secretària general de la Federació Andalusa de Municipis i Províncies, Yolanda Sáez.

Sobre el projecte Retturn

L’objectiu del projecte Retturn és oferir l’oportunitat de viure experiències turístiques úniques i arrelades en el nostre territori, desplegant un món de sensacions i emocions des de la reivindicació de la realitat dels nostres pobles.

En esta primera aventura del projecte s’ha apostat pel desenvolupament de 18 experiències pilot radicades en sis comunitats autònomes del territori espanyol sobre la base de l’àmbit d’actuació de les federacions de municipis que conformen l’agrupació que l’impulsa: Andalusia, Aragó, Canàries, Extremadura, Galícia i València.