Pasar al contenido principal

La plataforma No a la Magda demana suport a Colomer per a protegir el paisatge com a marca agroturística de Castelló

La Plataforma No a la Magda demana accions al secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer per a protegir el paisatge com a marca agroturística de Castelló enfront del mega parc fotovoltaic de quasi 500 hectàrees. Així, representants de la plataforma veïnal es van reunir ahir per a traslladar-li el problema i conseqüències que suposaria implementar el parc solar, per això demanen “protegir el mosaic mediterrani, el minifundi i cultius com la vinya com a patrimoni cultural i d'interés comunitari” per a evitar futurs macro projectes en la zona.

En concret, s'arrancarien 60.000 arbres només en la zona de les Coves que és on més hectàrees es veurien afectades. La part sud de la Magda se situaria en el pla de Cabanes-Benlloc. Des de la plataforma han demanat al secretari mesures per a protegir la identitat del paisatge que aporta a més de beneficis físics, productes agroalimentaris per tractar-se una de les zones més productives i amb major concentració de garroferes, turisme i marca.

Colomer ha mostrat el seu suport als representants i a les més de 50 empreses del sector que s'han pronunciat a favor de paralitzar el projecte i de la distribució energètica respectuosa amb el territori i la seua gent. Existeixen altres projectes fins i tot més grans que Magda, són moltes les promotores que s'interessen per aquest territori com a productor d'energia, motiu pel qual segons la Plataforma No a la Magda exigeixen a l'administració taules de treball juntament amb veïns i experts per a definir protocols. Al que Colomer ha respost que estudiarà al costat de Rosa Pardo, Directora general de Política Territorial i Paisatge, les possibilitats.

“És clau aconseguir una distribució lògica enfront del mètode de les promotores actuals” que segons els veïns afectats treballen des de l'ocultisme d'informació: cap d'ells rep cap informació del projecte que els afecta directament, a les seues cases o cultius, i quan volen al·legar ja ha finalitzat el termini. “A aquest pas, serem conscients de tot el que hem perdut quan el paisatge siga tot negre i de plaques solars”.

Ignasi Garcia, diputat provincial del Cicle integral de l'Aigua, Renovables, Residus i Reciclatge també va visitar a la Plataforma No a la Magda amb la finalitat de mostrar el seu suport i posicionar-se contra aquests macro projectes. Defensa el canvi d'un model energètic just, sostenible i amb defensa del territori, que no satisfaça el benefici econòmic de les promotores sinó un model descentralitzat i autosuficient per zones.

La plataforma No a la Magda

La Plataforma No a la Magda la formen diferents persones del territori, autònoms i empreses que treballen en la cadena de valor agroalimentària, de les comarques del nord de Castelló. Des de projectes d'agricultura a restaurants, divulgadors del territori i també veïns que viuen el territori i altres que el visiten. “Tots som afectats perquè aquests parcs perjudiquen tant l'activitat com a la imatge que projectem com a territori”.

És una plataforma oberta i la vesprada de hui a les 19.00h, a l'auditori de Benlloc, realitzaran una taula redona que abordarà la problemàtica des de l'òptica d'afectats i reflexionaran sobre les possibles eixides.