Pasar al contenido principal

Més de 50 empreses del sector agro, gastro i turístic de Castelló al·leguen contra els macroprojectes fotovoltaics i línies de molt alta tensió

El sector gastronòmic, agrari i turístic de l'entorn rural al·lega contra el macro parc energètic projectat a la província de Castelló, que se situa en els municipis de Les Coves de Vinromà i Benlloc, i la línia elèctrica dels quals de transport passa per huit municipis fins a arribar a Almassora, modificarà notablement el paisatge natural, la biodiversitat i el model socioeconòmic.

Magda és un megaparc de quasi 500 hectàrees situat a Les Coves de Vinromà i Benlloc, amb 259.000 plaques solars la producció d'energia de les quals es transportarà a través d'un nou tram de línia elèctrica de molt alta tensió (MAT) de 53 quilòmetres fins a connectar amb la subestació d'Almassora. Aquest cablejat es recolzarà en 143 torres d'altura que oscil·len entre els 18 metres i un màxim de 48 metres. Més de 50 empreses agro-gastronòmiques de les comarques de l'Alcalatén, Maestrat i La Plana Alta han signat un manifest portat fins als ajuntaments dels seus respectius pobles per a formalitzar la seua oposició i frustració cap al projecte.

El pla Magda-MAT addueix als objectius d'aconseguir un alt percentatge d'energies renovables, millorar les competitivitats socioeconòmiques de les zones rurals aïllades; les socials amb llocs de treball ocasionats per la construcció i les econòmiques a conseqüència de possibles inversors durant l'explotació del parc. Cap d'aquests ha tingut en compte l'opinió del sector que tant està lluitant per aconseguir una estabilitat sostenible a través del sistema agroalimentari, gastronòmic i turístic de qualitat i que tant promouen les institucions com Diputació, ajuntaments i Generalitat entre altres pactes territorials.

“Les institucions porten anys intentant transformar el sector productiu en turístic i ara que ja l'han aconseguit, volen carregar-se el paisatge i deixar-los a l'estacada. És ara quan necessitem als polítics, quan han d'estar a l'altura de les empreses. Nosaltres ens hem posat les piles, ara no poden fallar-nos” diu Ana M, de la Taverna Pikapote Alcossebre.

En aquest sentit, Chema d'Itineratur també es posiciona: “Als turistes britànics, francesos i europeus que tant ens ha costat convéncer perquè vingueren a aquest desconegut racó del món per a gaudir del nostre paisatge i gent, no els agradaran les destrosses en el territori i no tornaran”.

Les Coves de Vinromà, Vilanova de Alcolea, Torre d’En Domenec, La Vall d'Alba, Benlloc, Vilafamés, Sant Joan de Moró, Borriol, Castelló i finalment, Almassora és el tram que transportarà 400kv en 143 torres. La inversió supera els 100 milions d'euros després de la qual s'amaguen empreses internacionals que busquen produir llum per a vendre-la i enviar-la a altres zones.

“No volem ser una fàbrica de llum amb un model de consum insostenible”, assenyala Alba del projecte d'agricultura regenerativa, Malaerba a Benlloc, qui alça la seua veu contra aquest model energètic centralitzat que oblida el sector primari i deixa a un costat el minifundi de les productores locals.

A Roger Díaz, professor i viticultor de Celler Les Foes a Les Coves de Vinromà, li passa una línia per damunt d'una vinya: “utilitzen l'excusa del bé comú per a legitimar el projecte que només segueix el seu propi interés, espere que Diputació faça alguna cosa per a paralitzar aquest despropòsit”.

Són més de 50 empreses les que han signat, encara que es veuran afectades moltes més a nivell mediambiental i paisatgístic i a la llarga també econòmic, doncs l'entorn més que rural i natural serà de plaques i de dubtós valor turístic.

Amb el manifest, insten les institucions a apostar per la salut i a al·legar “perquè disposem de pocs dies, ja que el dimecres 9 finalitza el termini”.

Reunions i convocatòries

A causa de l'escàs temps fins que finalitze el termini d'al·legacions, els municipis es mobilitzen en forma de reunions per a aconseguir més al·legacions individuals i convocatòries per a protestar.

Divendres 4, a les 19.30 h a la Casa de la Cultura de la Vall d'Alba (reunió informativa)

Diumenge 6 febrer 12 h:

1 Villar del Arzobispo
2 Alcalà-Alcossebre
3 Chiva
4 Montesa-la Costera
5 Utiel
6 Requena
7 Camporrobles
8 Catadau
9 Buñol
10 Les Coves de Vinromà
11 Alzira
12 La Vall d’Uixò
13 Ayora
14 Elda-Petrer
15 Siete Aguas
16 Carcaixent
17 Monòver
18 Vilafamés
19 Chella
20 Borriol