Pasar al contenido principal

La Todolella constitueix una pionera comunitat energètica amb un hort solar que donarà cobertura a la majoria de residents habituals

L'Ajuntament de Todolella (Els Ports) posarà en marxa una comunitat energètica amb la instal·lació d'un hort solar que permetrà proveir la demanda d'energia de la majoria de residents habituals en aquest xicotet municipi.

Aquesta primera instal·lació fotovoltaica comptarà amb 70,11 kWp de potència instal·lada, que donarà subministrament a uns 55 usuaris -entre instal·lacions municipals, comerços i llars-. El projecte s'està executant amb el suport de Sapiens Energia -cooperativa especialitzada en el disseny, construcció i gestió de comunitats energètiques- i finançament de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), organisme de la Conselleria d'Economia Sostenible de la Generalitat Valenciana.

La posada en marxa de la comunitat energètica local (CEL), permetrà a La Todolella millorar l'eficiència, reduir els costos energètics d'edificis i equipaments públics i dels usuaris privats -amb estalvis mitjans d'entre el 20% i el 40% des del primer dia-, dinamitzar l'economia local i avançar en els objectius de descarbonització -reduint les emissions de CO₂ a l'atmosfera- i de millora del benestar i salut de les persones.

El consistori dóna així, un pas més en la seua aposta per l'autoconsum en el municipi. En els últims exercicis, s'han instal·lat cobertes solars per a proveir a edificis públics. Entre elles, una instal·lació de 24 kWp de potència instal·lada en la coberta del centre ocupacional el Pitalaero -dels quals 6,3kWp es destinen a les bombes de recirculació de la xarxa de calor-, una altra en la piscina municipal, amb 5 kWp, i s'està construint una tercera, amb 12,5 kWp, en la teulada del magatzem municipal, que donarà servei a les bombes d'aigua en pou per a portar-la a masies i granges.

A més, és un dels municipis de la comarca que han implantat un sistema de district heating, una xarxa municipal per al proveïment de calor i aigua calenta sanitària amb calderes de biomassa.

L'alcalde de Todolella, Javier Querol Guardiola, emmarca aquests projectes “en l'estratègia de La Todolella per ser un municipi eficient des del punt de vista energètic i sostenible, amb accions que afavoreixen la transició cap a una economia baixa en carboni i menys contaminant, per a preservar el nostre entorn, i que milloren l'economia local i la vida de les persones”.

Per a garantir el màxim aprofitament de l'energia generada per la comunitat energètica, “la instal·lació d'autoconsum col·lectiu d'energia solar de la Todolella incorpora un sistema innovador de gestió energètica, que permet el canvi de coeficients de repartiment a cada moment -coeficient dinàmic-. D'aquesta manera, no sols s'aconsegueix maximitzar no sols la sostenibilitat i l'accessibilitat, sinó l'eficiència en consums”, detalla Juan Sacri, president de Sapiens Energia.

Procés de co-creació comunitària

Els membres de la CEL de Todolella es convertiran, al mateix temps, en productors, gestors i usuaris d'energia neta i més econòmica, mitjançant instal·lacions d'autoconsum col·lectiu d'energies renovables de proximitat de la seua propietat, que generaran impactes positius en el seu entorn social i mediambiental. Les plaques solars tenen una vida útil de més de 25 anys i permeten generar estalvis des del primer dia per a aquells usuaris que se sumen a la comunitat energètica.

La comunitat energètica es construeix i gestiona amb un procés participatiu, obert a les persones i entitats del municipi interessades a implicar-se. S'han dut a terme diverses accions de formació, conscienciació i participació, facilitades per Sapiens Energia. Entre elles, tallers sobre autoconsum i estalvi en la factura elèctrica i sessions de co-creació orientades a la constitució, prototipado i llançament de la comunitat energètica.

Amb la posada en marxa de la seua comunitat energètica, la localitat s'uneix al grup de municipis pioners en tota Espanya a apostar per aquest model d'autoconsum col·lectiu de proximitat, considerat per la normativa europea clau per a aconseguir la transició energètica real.

La Comunitat Valenciana és líder en la implantació de comunitats d'energies (CER) a Espanya, gràcies a l'aposta de la Generalitat. El seu màxim exponent és el 'Pla de Foment de les Comunitats Energètiques Locals' de la Conselleria d'Economia Sostenible, que planteja que tots els municipis (542) tinguen, almenys, una comunitat energètica en 2030. Entre les accions per a aconseguir-ho, estan les ajudes de l'IVACE a instal·lacions productores d'energia impulsades per les comunitats energètiques.