Pasar al contenido principal

Ràfol de Salem dissenya una estratègia d'autosuficiència energètica que estalviarà 620.000 euros a l'any al municipi, llars i pimes

Ràfol de Salem, a la comarca de la Vall d'Albaida, vol ser un municipi autosuficient des del punt de vista energètic. Amb aquest objectiu, el Govern local ha encarregat a Juan Sacri, expert en comunitats energètiques de renovables (CER) i president de Sapiens Energia, un estudi sobre el potencial de producció d'energia fotovoltaica en la localitat, a partir del qual s'està planificant l'estratègia global i les diferents línies d'acció.

Les conclusions són que el 45% de les necessitats energètiques del municipi poden cobrir-se amb energia solar generada en les seues cobertes, amb un estalvi global d'uns 620.000 euros a l'any per a les arques municipals, pimes i llars.

A la llum d'aquest estudi, l'Ajuntament de Ràfol de Salem ha posat en marxa diferents iniciatives per a impulsar les instal·lacions d'autoconsum, incloent la constitució d'una comunitat energètica local de renovables.

La generació fotovoltaica permetrà als comerços i xicotetes empreses, llars i instal·lacions i serveis públics proveïts obtindre estalvis d'entre el 20% i el 40% en els seus costos energètics anuals, a més de minimitzar els impactes negatius en el medi ambient i dinamitzar l'economia i l'ocupació local.

“Aprofitar l'energia solar en les nostres llars i empreses permetrà estalviar en la factura de la llum i no dependre al 100% de les companyies elèctriques. Per això, és important que els ajuntaments prenguem la iniciativa per a crear les comunitats energètiques. Estem en un moment de canvi i cal aprofitar-lo”, apunta Carolina Mengual, alcaldessa de la localitat, en la qual resideixen unes 450 persones.

Un mapa solar que facilita la planificació

La startup Impacte ha col·laborat en el projecte, elaborant un 'mapa solar' amb la seua tecnologia pròpia de planificació energètica, en el qual es recull informació sobre totes les cobertes del municipi. En total, s'estima que podrien acollir 4.750 panells solars, amb 1.900 kWp de potència màxima instal·lada. A més dels estalvis en costos, aquestes infraestructures evitarien l'emissió de 298 tones de CO₂ a l'atmosfera cada any -quantitat equivalent a plantar 380 arbres anuals-.

"El mapa solar de Ràfol de Salem permet conéixer la informació de cadascuna de les cobertes del municipi. Situant-nos damunt de cada edifici, obtenim dades sobre el seu ús -residencial, terciari, industrial,...-, inclinació, metres quadrats, quantes plaques solars podria acollir, quina energia generarien una estimació de la inversió i del període d'amortització d'aquesta. D'aquesta manera, es poden prioritzar aquells sostres amb major potencial i que poden donar cobertura de manera eficient al major nombre d'usuaris", explica Juan Sacri, president de Sapiens Energia.

Una estratègia referent

La futura comunitat energètica de renovables de Ràfol de Salem estarà oberta a la participació de les persones i pimes que ho desitgen, que es convertiran en co-propietaris i gestors de les instal·lacions fotovoltaiques. La gestió serà participativa i democràtica. Els seus estatuts i marc de governança es definiran amb un procés de co-creació i co-disseny.

Per a l'execució d'aquest pla, l'Ajuntament de Ràfol de Salem sol·licitarà finançament de les línies d'ajudes articulades per la Generalitat Valenciana, a través de les Conselleries d'Economia Sostenible, d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica.

La Comunitat Valenciana és líder en la implantació de comunitats d'energies renovables (CER) a Espanya, gràcies a l'aposta de la Generalitat. El seu màxim exponent és el 'Pla de Foment de les Comunitats Energètiques Locals' de la Conselleria d'Economia Sostenible, que planteja que tots els municipis (542) tinguen, almenys, una comunitat energètica en 2030.