Pasar al contenido principal

La VII Festa de la Carxofa d'Alaquàs se celebra el 23 i 24 de març amb deu restaurants, un concurs de tapes i un passaport per a impulsar el comerç local

La VII Festa de la Carxofa d'Alaquàs (Horta Sud) se celebrarà els dies 23 i 24 de març, en la Plaça de la  Constitució, al costat del Castell. Sota el lema ‘La carxofa també és teua’, la Associació d’Amics i Amigues del Cant de la Carxofa ha dissenyat un programa en el qual destaca la nova zona gurmet de l'esdeveniment, amb deu empreses gastronòmiques; el concurs de tapes, previst durant la jornada del diumenge; i el Passaport Carxofa, impulsat al costat de Comerciants Associats d'Alaquàs (CAdA), que estarà actiu fins al 12 de març amb l'objectiu de promoure el comerç local. A més, per primera vegada en la història de la festa, se sumen restaurants procedents de València i Torrent amb gran nivell gastronòmic, com són Flama, Raro, Casa Baldo 1915 o Farigola & Menta.

Perquè sí, enguany la carxofa és de tots, d'Alaquàs i dels municipis circumdants, al públic dels quals es busca atraure per a engrandir la celebració. Així s'ha explicat en la roda de premsa, celebrada aquest dimarts en l'oficina de Caixa Popular del carrer Ciril Amorós de València en la qual ha estat present Agronews Comunitat Valenciana, on també s'ha donat a conéixer la programació i el cartell definitiu, amb una gràfica totalment renovada.

En l'acte, la presidenta de la Associació d’Amics i Amigues del Cant de la Carxofa, Marieta Alfonso, ha insistit a “parlar de l'origen i els costums a la població local, però també a la de fora d'Alaquàs. Els acollim com a grans amfitrions amb un programa pensat per a tota la família”.

D'altra banda, Toni Saura, alcalde d'Alaquàs, ha recordat: “Vivim amb expectació el compte arrere i estem  convençuts que serà un esdeveniment de gran èxit com va ser la passada edició, consolidant-se en el calendari com una cita imprescindible”.

En la presentació també han participat Maxi Pérez, director de l'oficina de Caixa Popular d'Alaquàs; així com els xefs Sergio Rozas (Raro), Pablo Margós (grup Gastrotrinquet) i Silvia Colom (Nova Terreta), en representació de la resta de participants hostalers, que seran fins a una desena. 

La carxofa com a protagonista

El tradicional Cant de la Carxofa és un element identitari i patrimonial, que ha unit al poble d'Alaquàs durant  dècades. És al setembre quan tenen lloc els actes principals, amb el cant en les altures del angelet, que apareix dins de l'artefacte de la Carxofa. Perquè el programa no es concentre en un únic mes, la Associació d’Amics i Amistes del Cant de la Carxofa va voler apostar per una segona cita al març que mantinguera viva la germanor. Així naix, en 2016, la Festa de la Carxofa, que conjumina art, cultura, gastronomia i comerç local. Només l'any passat, va aconseguir atraure a 3.500 visitants i es van vendre més de 4.000 tapes, amb la carxofa com a gran protagonista d'elles.

Amb la previsió de superar els números de l'última edició, la VII Festa de la Carxofa habilitarà una àmplia zona gurmet, en la qual s'instal·laran les barres de deu propostes gastronòmiques. Totes elles, serviran les seues pròpies tapes de carxofa als assistents -els tiquets de venda s'obtindran eixe mateix dia en el recinte-. Els participants es compten entre els més reconeguts del municipi: Restaurant Cuarta Torre (Hotel Plaza), Nova Terreta, Restaurant Galeta, La Cuina de Gemma, La Sequieta i Bar Pardala. Uns altres, en canvi, arriben directes des de València i Torrent per a unir-se, per primera vegada, a la festa, com és el cas dels ja esmentats de Flama, Raro, Casa Baldo 1915 i Farigola & Menta.

A mode d'avançament, entre les tapes que prepararan per a l'ocasió estan la carxofa fregida, amb pilpil de pernil ibèric, rovell d'ou i herba-sana, per part de Raro; o la carxofa en textures i gemma adobada, signada per Casa Baldo 1915. No obstant això, ells no podran participar en el concurs per a seleccionar la Millor Tapa de la VII Festa Carxofa d'Alaquàs, que és una altra de les novetats de l'any. S'encarregarà d'avaluar un jurat professional, conformat per la directora de Guia Hedonista, Paula Pons; la periodista de Las Provincias, María José Carchano; el prescriptor d'esmorzars, Joan Ruíz (Esmorzaret); i la presidenta de CAdA, Susana García, qui degustaran i triaran la guanyadora en la jornada del diumenge, atenent criteris com a tècnica, creativitat i presentació.

Un poc més enllà, dins del mateix recinte, els comerciants i les artesanes oferiran els seus millors productes i creacions. Perfumarte, Cucadas de Mara, Mis tres patitos, Jara Moda, Papeleria Aguña, La Bonita, Lencería Flori o Carnicería Cervera seran alguns dels comerços que exposaran roba infantil, perfums i fins i tot llibres. Mentre que les artesanes presents en la festa -Carmeleta, Matilda’s, Ana Laura, Natta Design, La Azotea de Imeta, Mi Peke Koalilla, Artesani, Lalalacristinitas Crap, Tololas Complementos y Dulces de Aida-, vendran rebosteria, bijuteria i, per descomptat, el millor vermú artesanal. Perquè el comerç ha sigut un dels eixos fonamentals d'aquesta edició de la Festa.

De fet, el Passaport Carxofa -actiu des del 19 de febrer, i vàlid fins al pròxim 12 de març- s'ha impulsat amb  l'objectiu de promoure la compra en els comerços locals. Realitzat en col·laboració amb l'associació de Comerciants Associats d'Alaquàs (CAdA), ha de segellar-se en els negocis associats quan es realitze una adquisició mínima i, a més, tindrà premi per als qui ho acaben en termini. Els passaports completats entraran en el sorteig de 100 tapes gratis per a canviar durant la festa.

Una festa per a tota la família

Música, cultura i gastronomia; però per a tota la família. Des del divendres 22 de març, Alaquàs acollirà una
exposició fotogràfica al Castell, que versarà sobre el Cant de la Carxofa, la seua història i el relleu generacional.
Jornada en la qual també hi haurà una lectura de poesia i el lliurament dels premis del Passaport Carxofa. La programació de l'esdeveniment es completarà amb concerts per als més menuts, com el d'Astral Kids (el dia 23,
a les 18 hores). Després de la torrà de carn i carxofa, a la nit arribarà l'actuació de La Golfería, amb versions de
les millors cançons de tots els temps. I ja el diumenge 24, dia gran, des de les 10.30 hores del matí, el Castell d'Alaquàs albergarà actuacions culturals, musicals i de dansa.

A més, la Plaça de la Constitució concentrarà l'autèntic “cor de la carxofa” amb una àmplia proposta gastronòmica i la música del grup d'arrels africanes Baobab. I és que les arrels evoquen una festa nascuda del poble i el seu amor per la tradició. Sense oblidar que, “si la carxofa és el cor de tota la gent, la carxofa també és teua”.

Col·laboren amb la festa: Ajuntament d’Alaquàs, CAdA, Generalitat Valenciana, Caixa Popular, CaféSoy,  Andreu World, Fritoper, Soldents, Dupan, Rosales Ferrer, València Trip, Estudi Serigrafia, la Unió Musical d'Alaquàs, Gastrònoma, Associació Fotogràfica d'Alaquàs i DT.’S Events.