Pasar al contenido principal

Agricultura reduirà la presència del mosquit tigre a València amb l’alliberament d’1,3 milions de mascles estèrils en els Jardins de Vivers

La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca reduirà la presència del mosquit tigre (Aedes albopictus) a la ciutat de València amb l’alliberament d’1,3 milions de mascles estèrils durant este any en els Jardins de Vivers.

El conseller Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha assistit a una solta simbòlica en l’entorn del Museu de Ciències Naturals, situat dins el recinte enjardinat, un dels més concorreguts de la ciutat, acompanyat per personal tècnic de la Conselleria i de l’Ajuntament de València.

Referent a això, Aguirre ha destacat que este projecte que lidera la Conselleria ha demostrat el seu èxit en experiències anteriors en la reducció de poblacions d’este insecte d’entre el 60 % i el 70 %.

Esta acció s’emmarca en el projecte TIE (tècnica de l’insecte estèril) contra el mosquit tigre que desenvolupa la Conselleria, per la qual s’introduiran 1,3 milions de mosquits mascles estèrils des de principis de juny fins a desembre de 2024, a raó d’uns 45.000 mosquits per setmana, en este espai verd.

Els alliberaments es realitzaran mitjançant dos o tres soltes per setmana, amb una densitat d’uns 2.500 mosquits per hectàrea i setmana, que cobriran una superfície de parc superior a les 18 hectàrees.

El conseller ha indicat que “amb el pas de les generacions, les poblacions silvestres de la plaga disminuïxen i poden fins i tot arribar a l’erradicació”.

“Convé aclarir”, ha explicat Aguirre, “que els alliberaments es realitzen exclusivament amb individus mascle —que no piquen, atés que només ho fan les femelles— i estos individus a més han sigut prèviament esterilitzats, de manera que produïsquen posades d’ous no viables”.

Tècnica de l’insecte estèril

La Conselleria desenvolupa una estratègia per a reduir la presència del mosquit tigre en zones verdes dels municipis de València, Castelló, Torrent, Paterna i Sagunt, en el marc de l’estratègia de la tècnica de l’insecte estèril (TIE), un mètode biològic de lluita contra plagues que consistix en la cria massiva d’insectes de la mateixa espècie que es vol combatre que, després de ser esterilitzats mitjançant irradiació, són alliberats sobre la superfície.

D’esta manera, s’aconseguix controlar la població del mosquit tigre i reduir els seus nivells de tal manera que les molèsties provocades i les possibilitats de transmissió de malalties es reduïxen.

José Luis Aguirre ha explicat que “està basat en la mateixa tècnica que s’ha utilitzat amb la mosca de la fruita i ha sigut una solució biològica a un problema greu”.

En la Comunitat Valenciana, l’àrea tractada ha passat de 45 hectàrees a 177 hectàrees en quatre anys. Des de la Conselleria es fa un seguiment setmanal de l’evolució de poblacions. La superfície monitorada és de 310 hectàrees, de març a novembre, els dos inclusivament.

Per a reduir la presència de poblacions de mosquits, la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca recomana evitar acumulacions d’aigua en recipients, i també en reixetes i canaletes als quals puguen tindre accés estos insectes.

En ciutats de gran grandària, els parcs i jardins constituïxen entorns urbans propicis per al mosquit tigre, ja que és en estos espais on hi ha condicions idònies per a la seua proliferació, en ser zones on es concentren persones, animals domèstics, i hi ha plantes i llocs on els mosquits es refugien, alimenten, etc.