Pasar al contenido principal

José Luis Aguirre demana al ministre Planas que convoque de manera urgent la mesa de la sequera i rebutja la proposta del MAPA sobre assegurances agràries

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha participat este dijous en la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural i Pesca, convocada pel Ministeri d’Agricultura i Pesca (MAPA), on ha reclamat la convocatòria urgent de la mesa de la sequera i ha posat en relleu les principals reivindicacions de la Comunitat Valenciana.

El conseller ha insistit que la situació de sequera a la Comunitat Valenciana és “extremadament greu” i que està provocant no solament la pèrdua de collites sinó també de plantacions de secà com la vinya, l’olivera o l’ametler.

Per això, Aguirre ha demanat al ministre Planas que convoque de manera urgent la mesa de la sequera i li ha entregat un informe elaborat pels servicis tècnics de la Conselleria, que xifra les pèrdues en la nostra Comunitat en prop de 100 milions d’euros.

Respecte a la proposta de modificació del Pla estratègic de la política agrària comuna (PEPAC) ha reconegut que és “poc ambiciosa” i que continua sent insuficient. “És necessari apostar per un règim simplificat per als qui perceben menys de 5.000 euros”. Per això, ha reclamat que “el Ministeri siga més ambiciós i aposte per una major flexibilització en les pròximes reformes per a fer rendibles les nostres explotacions, a diferència de les restriccions davant de l’activitat agrària i ramadera que exigix el Ministeri de Transició Ecològica, qui hauria de defendre els seus agricultors, ramaders i pescadors”.

En este sentit, ha incidit en el problema de l’abandó de terres per falta de rendibilitat i l’agricultura a temps parcial i ha lamentat que cada vegada més jóvens tinguen incertesa sobre el seu futur professional en el camp. “Hem d’apostar per mesures que permeten als jóvens accedir a les explotacions agràries i incentius que els ajuden al fet que puguen passar d’agricultors a temps parcial fins que arriben a convertir-se en agricultors professionals”, ha afirmat.

I sobre el relleu generacional, ha reclamat mesures que facen rendibles les explotacions perquè els jóvens puguen treballar en el camp, reducció de burocràcia, dignificar la figura de l’agricultor i el ramader, més suport als jóvens com amb la flexibilització de quotes de la seguretat social durant els primers anys de la seua incorporació, o reduccions fiscals lligades a les ajudes de jóvens agricultors.

Rebuig a la proposta sobre assegurances agràries

D’altra banda, Aguirre ha qualificat la proposta respecte a les assegurances agràries del MAPA d’“enganyosa”, ja que se sol·licita un major esforç a les regions “sense un compromís clar i definit per part seua”. “No subscriurem la seua proposta perquè deixa fora als agricultors a temps parcial i perquè no establix la quantia amb la qual contribuirà el Ministeri”, ha declarat.

El conseller ha recordat que “la nostra aportació a l’assegurança agrària és amb diferència la major d’Espanya -amb més de 32 milions d’euros- i el nostre màxim subvencionable ja arriba al màxim permés”. “La Comunitat Valenciana ja ha pujat al màxim permés”.