Pasar al contenido principal

Potries crea la primera Comunitat Energètica Local en la comarca de La Safor i rep segell ‘Mi Sol’ 

Potries és un dels primers municipis de la Comunitat Valenciana a rebre el segell ‘Mi Sol’, creat per l'Associació Valenciana d'Empreses del Sector de l'Energia (Avaesen), per a distingir a les localitats que “es comprometen amb la sostenibilitat i que fomenten l'autoconsum d'energies renovables, tant en edificis públics com per a les llars de la seua ciutadania”. Entre les iniciatives més recents, i que tindrà major impacte directe en els seus habitants, està la creació d'una Comunitat d'Energies Renovables (CER),la primera d'un municipi de La Safor, amb la qual acosta el model d'autoconsum col·lectiu a totes les llars i pimes interessats.

Potries ha posat en marxa estratègies i accions orientades a la millora de la seua eficiència energètica i a incrementar la seua sostenibilitat, com la integració d'un sistema de monitoratge en temps real del consum energètic en edificis públics; bonificacions fiscals per als usuaris que opten per l'autoconsum fotovoltaic -de fins al 95% en l'IBI i retallades en el ICIO-, i la instal·lació de comptadors intel·ligents en la xarxa d'aigua potable del municipi.

La primera instal·lació d'energia solar de la Comunitat Energètica Local de Potries se situa sobre el sostre del col·legi públic Mondúver-Safor. Compta amb 29,16 kWp de potència màxima instal·lada i donarà subministrament a una vintena d'usuaris -entre llars, pimes i instal·lacions municipals-. Per a la posada en marxa d'aquest nou projecte, compta amb el suport de Sapiens Energia -cooperativa especialitzada en el disseny, construcció i gestió de comunitats energètiques- i el finançament de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace).
Està previst que es construeixen altres instal·lacions de producció, en successives fases.

“Més enllà dels beneficis ambientals i socials, l'aposta per la creació d'una CEL respon a l'interés del govern municipal per avançar en el camí de la sobirania energètica. Les energies netes són necessàries per a garantir el nostre futur i, en aqueix sentit, l'energia fotovoltaica resulta imprescindible per a aconseguir un municipi més sostenible i resilient. El canvi de paradigma no admet demores i, per això, des de l'Ajuntament impulsem la creació de la primera CEL d'un municipi de la Safor”, subratlla Assumpta Domínguez, alcaldessa de Potries.

Participació i co-creació inclusiva

La comunitat energètica de renovables obri a totes les persones i pimes interessades la possibilitat de participar, de manera col·laborativa i democràtica. Aquest model d'autoconsum col·lectiu permet millorar l'eficiència, reduir els costos energètics d'edificis i equipaments públics i dels usuaris privats -amb estalvis mitjans des del primer dia d'entre el 20% i el 40%-, dinamitzar l'economia local i avançar en els objectius de descarbonització -reduint les emissions de CO₂ a l'atmosfera- i de millora del benestar i salut de les persones. Les plaques solars tenen una vida útil de més de 25 anys.

La comunitat energètica es construeix i gestiona amb un procés participatiu, obert a les persones i entitats del municipi interessades a implicar-se. En el cas de Potries, s'han dut a terme diverses sessions de sensibilització, participació i cocreación, en matèries com a estalvi energètic, autoconsum i governança, facilitades per Sapiens Energia.

“La constitució d'una comunitat energètica no sols permet retallar la factura de l'electricitat, sinó ajudar a les llars, pimes i als serveis municipals a reduir els seus consums i a ser més eficients. El procés inclou informació, formació i participació activa de les persones. A més, cadascun dels usuaris tindrà accés directe als seus consums, a través d'un quadre de visualització. Amb consells i bones pràctiques, poden canviar els seus antics hàbits, maximitzant d'aquesta manera l'eficiència, el consum d'energia verda i reduint al màxim els seus costos”, detalla Juan Sacri, president de Sapiens Energia.

La Comunitat Valenciana és líder en la implantació de comunitats d'energies (CER) a Espanya, gràcies a l'aposta de la Generalitat. El seu màxim exponent és el 'Pla de Foment de les Comunitats Energètiques Locals' de la Conselleria d'Economia Sostenible, que planteja que tots els municipis (542) tinguen, almenys, una comunitat energètica en 2030. Entre les mesures concretes, està la línia d'ajudes a comunitats energètiques de l'IVACE.