Pasar al contenido principal

Riba-roja de Túria amplia fins a 1.170 hectàrees la superfície dedicada al cultiu de cítrics

Riba-roja de Túria ha ampliat a 1.170 hectàrees la superfície del seu terme municipal dedicada al cultiu de cítrics durant els últims anys i ha augmentat, a més, els terrenys enfocats al cultiu d'hortalisses amb altres 27 hectàrees més. Les dades estan incloses en el Portal Estadístic de la Generalitat Valenciana en cadascun dels municipis de la Comunitat.Valenciana.

Les xifres de la Generalitat constaten que entre l'any 2019 i el 2020 s'ha produït un increment a Riba-roja de Túria en la superfície dedicada al cultiu dels cítrics en passar de 1.155 a les 1.170 hectàrees, és a dir, un increment de 15 hectàrees entre tots dos anys. Entre els cítrics cultivats cal citar, principalment, la taronja o la mandarina, a més de llimes.

Les estadístiques registren augments, també, en la superfície dedicada al cultiu de les oliveres, tant les olives enfocades al consum en taula com a aquelles destinades a la producció d'oli. En aquest cas, durant les últimes dècades l'increment ha sigut espectacular en passar de les 18 hectàrees d'oliveres que es destinaven l'any 2002 a les 91 hectàrees de l'any 2020, és a dir, 73 més.

Els arbres fruiters dedicats al cultiu a Riba-roja de Túria s'ha incrementat durant el mateix període de temps fins al punt que l'any 2002 es cultivaven 18 hectàrees mentre que en l'exercici de 2020 s'ha fixat en un total de 46 hectàrees. A més, cal destacar que durant l'any 2013 es van arribar a destinar altres 59 hectàrees al cultiu dels arbres fruiters. Entre aquests productes cal citar algunes fruites com a pomes, peres, albercocs o cireres, entre altres.

Les hortalisses també s'han vist incrementades durant els últims anys, després del punt d'inflexió que es va viure l'any 2015 quan de les 19 hectàrees que es van destinar a les hortalisses s'ha passat als 27 de l'actualitat, sense oblidar les 23 hectàrees de l'exercici corresponent a l'any 2015 a les 25 hectàrees que es van destinar a les hortalisses durant els dos anys consecutius 2018 i 2019.

Finalment, cal esmentar les estadístiques corresponents al cultiu de flors i plantes ornamentals, que en les dues últimes dècades ha vist incrementades, notablement, la superfície en passar de mancar de terrenys l'any 2002 a les 9 hectàrees de l'exercici de 2009. Entre els anys 2010 i 2018 es van destinar 5 hectàrees a la producció de flors i plantes ornamentals mentre que l'any 2019 es van elevar a les 8 hectàrees en total.

L'ampliació de la superfície destinada al cultiu de cítrics es completa amb la posada en marxa del programa municipal “Gènesi Túria” impulsat per l'Ajuntament de Riba-roja de Túria amb l'objectiu de recuperar i protegir l'ecosistema del parc fluvial del Túria. El projecte preveu l'eliminació de la canya invasora en la ribera del túria i la plantació d'espècies autòctones.

“Gènesi Túria” inclou en una primera fase l'erradicació de les canyes invasores que proliferen en la ribera del riu i que llastren l'ecosistema natural basat en les espècies mediterrànies. En una segona fase es preveu, també, la posada en valor del medi natural mitjançant una difusió de la flora, faunes i el patrimoni ambiental entre la ciutadania. El programa culmina amb la plantació de 80.000 espècies arbòries en tota la ribera del riu Túria per a reduir les emissions de diòxid de carboni.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha afirmat que les dades sobre els usos agrícoles de la superfície “demostren el treball que s'ha dut a terme durant els últims anys per potenciar i ajudar als nostres agricultors en la seua activitat econòmica diària ja que es tracta d'un exercici de recuperació d'un sector essencial en el nostre municipi al mateix temps que s'han impulsat projectes de protecció del nostre ecosistema autòcton com a manera d'aconseguir una localitat sostenible ambientalment”.