Pasar al contenido principal

Un col·loqui del festival Miradors de l'Horta suggereix una llei estatal sobre parcs agraris que obligue a protegir els sòls fèrtils

El festival Miradors de l'Horta ha organitzat hui un col·loqui sota el títol "Hortes i megalòpolis" on han participat representants de LA UNIÓ de Llauradors (València), la Càtedra Terra Ciutadana de la Universitat Politècnica de València (UPV), el Parc Agrari del Baix Llobregat (Barcelona) i el Parque Agrario de Fuenlabrada (Madrid).

La cita ha tingut lloc en el Museu de l'Horta d'Almàssera, on ciutadania en general, agricultors/es, autoritats públiques, docents sobre matèria agrària i alumnat universitari han tingut oportunitat de participar en una conversa que, durant dues hores, ha reflexionat sobre l'actual sistema de producció, comercialització i consum d'aliments.

Entre les dades compartides, destaquen que les xicotetes explotacions agràries, encara que són necessàries per a la conservació de paisatges i el proveïment de productes de qualitat, s'han reduït en un 80% a Espanya en els últims anys pel fet que ha baixat la seua rendibilitat i al fet que no existeixen polítiques de suport per al relleu generacional. En aquest sentit, la Comunitat Valenciana es planteja com una excepció, ja que només 27% del terreny agrari està en mans de grans propietaris.

Les principals conclusions de la jornada a manera de propostes concretes es podrien resumir en els següents punts:

  • S'ha d'augmentar la representació i la representativitat d'agricultors/as en els àmbits de decisió, així com incrementar el valor de la seua figura en la cultura urbana.
  • Cal protegir el sòl al mateix temps que les professions vinculades a l'agricultura, garantint així un relleu generacional. Per a això, se suggereix una llei estatal sobre parcs agraris que obligue a protegir els sòls fèrtils, la qual cosa implicaria blindar el futur de les noves generacions.
  • Es necessita professionalitzar el sector agrari sense donar l'esquena a la innovació, però fent-ho compatible amb l'experiència: què es feia, què funcionava i com es pot fusionar amb el nou per a respondre a les necessitats ciutadanes des de la sostenibilitat.
  • És fonamental lluitar com a societat per un canvi en el model de comercialització, que crea necessitats de consum que comprometen la sostenibilitat de la cadena alimentària en el seu conjunt.
  • Cal incloure el concepte de justícia social i implementar una traçabilitat perquè la producció arribe també a qui estiga en situació de vulnerabilitat alimentària i no hi haja desaprofitament d'aliments.
  • Falten elements de control sobre les polítiques públiques i dades oficials per a detectar àmbits de millora.

El festival Miradors de l'Horta continua en marxa fins al pròxim 9 d'octubre. La seua programació, totalment gratuïta, es pot consultar en www.miradorsdelhorta.com.