Pasar al contenido principal

Una olivera de Cervera del Maestre guanya el premi al millor exemplar monumental d'Espanya de 2024

Una olivera de Cervera del Maestre ha estat triada per la Asociación Española de Municipios del Olivo (AEMO) com a Millor Olivera Monumental d’Espanya de 2024

L’olivera és de la varietat Farga i està situada a esta localitat del Baixa Maestrat. El seu perímetre de tronc a una altura de 80 centímetres del sòl aconseguix els 695 centímetres, sent un dels majors del municipi. La seua edat aproximada està entre els 1.100 i els 1.200 anys.

Cal dir que esta  va estar abandonada durant anys, però després de la recuperació d’oliveres en el Territori Sénia (impulsada per la Mancomunitat i l’Associació) i amb la col·laboració de l’Ajuntament, en 2019 es va començar a recuperar i posar-lo en producció, servint per a usos agrícoles, mediambientals, turístics, culturals i esportius.

La candidatura ha sigut presentada conjuntament pel propietari, Fundació Cayac – Maestrat (de la qual és secretari l’alcalde de Cervera del Maestre, Adolf Sanmartín), la Mancomunitat Taula del Sénia i l’Associació Territori Sénia.

Cervera del Maestre té en total 219 oliveres mil·lenàries, sent este un dels més espectaculars per la seua grandària, per l’edat estimada i pel seu interés estètic, històric i cultural. Esta olivera es troba damunt d’un xicotet pujol, des de la qual es veu el poble i el Castell medieval. L’origen d’esta olivera coincidix (Segle X) amb el període musulmà i d’ací el seu valor cultural i històric, ja que des de la seua privilegiada talaia l’olivera ha contemplat el pas de totes les civilitzacions.

A més de les visites guiades i activitats molt diverses que es realitzen durant tot l’any, cal destacar que durant les ‘Jornades del Molí de l’Oli’ de Cervera, en 2021, 2022 i 2023, a més dels actes que se celebren al Molí històric, es visita a esta olivera i es fa una escenografia de música clàssica a la seua ombra, en un amfiteatre natural de bales de palla, seguida d’una degustació gastronòmica per als participants.

Cal destacar que este Premi AEMO a la Millor Olivera Monumental d’Espanya 2024 és el seté que reben les Oliveres mil·lenàries del Territori Sénia que comprén la Comunitat Valenciana i Catalunya.